24. 3. 2021

INFORMÁCIE O RAČANOCH, ktorí zahynuli počas služby v armáde

Ak vlastníte zvyšky vojenských rovnošiat a výstroje, venujte ich prosím nášmu a vášmu múzeu – Pamätnej sieni Zväzu vyslúžilých vojakov na Detvianskej ulici 12.
 
Vážení spoluobčania, priatelia,
 
rok 2021 je pre Zväz vyslúžilých vojakov generála Milana Rastislava Štefánika SR (ZVV) rokom so zvláštnym výročím – oslavujeme naše nepretržité 145. ročné pôsobenie na území Rače a Bratislavy, ktoré datujeme až do roku 1876. Pri tejto významnej príležitosti pracujú naši členovia na modernizácii vojensko-historickej expozície v Pamätnej sieni ZVV na Detvianskej ulici 12. V priebehu modernizácie pribudla vďaka našim členom široká škála exponátov z obdobia ČSĽA, ale aj artefaktov z obdobia druhej svetovej vojny pochádzajúcich z územia Rače. Rozšírila sa aj expozícia artefaktov z obdobia rokov 1876 – 1918. Veľkú radosť nám taktiež urobila replika spartskej výzbroje kráľa Leonidasa zo známej bitky 300 spartských bojovníkov s Peržanmi pri Termopylách v roku 480 pred n. l..
 
Novinkou nášho múzea a vlastne všetkých Račanov bude nový pamätník venovaný všetkým padlým Račanom, ktorí zahynuli v priebehu vojnových konfliktov, ale aj v období mieru počas vojenskej služby. Bolo málo známym faktom, že existujúce zoznamy padlých Račanov neboli kompletné. Po práci na zoznamoch za obdobie prvej a druhej svetovej vojny máme s veľkou pravdepodobnosťou zoznamy za tieto obdobia kompletné. Náš ďalší záujem sme preto zamerali na obdobie rokov 1945 – 1990. Je známym faktom, že za obdobie od roku 1960 do roku 1990 zahynulo počas základnej vojenskej služby v ČSĽA a služby v pohraničnom vojsku ČSSR až 3 843 vojakov, čo je neskutočne vysoký, šokujúci počet. Viacerí z nich boli naši rodáci a spoluobčania z Rače.
 
Preto sa na Vás, priatelia, aj touto cestou obraciame s prosbou o pomoc.
 
Ak máte akékoľvek informácie z rodiny, od priateľov, blízkych alebo známych o Račanoch – vojakoch, ktorí zahynuli počas služby v armáde, dajte nám o nich vedieť na t. č. 02/4488 4466 alebo 0910 696 858. Mená tak budeme môcť s úctou doplniť na zoznam padlých Račanov a na novovytváraný pamätník.
 
Za akékoľvek informácie Vám veľmi ďakujeme.
 
Zároveň sa chcem poďakovať pánovi Vladimírovi Bučkovi za články o dvoch vojenských letcoch z Rače, ktorí zahynuli pri výkone vojenskej služby – o čat. Vojtechovi Polakovičovi a o rtk. rtm. Gabrielovi Lednárovi. Obaja piloti sú už zaznamenaní a budú taktiež uvedení na pamätníku. Podobne ako račiansky rodák voj. Viliam Svitnič, ktorí padol v Spišskej Novej Vsi počas Malej vojny s Maďarskom v roku 1939.
 
Rovnako sa chcem poďakovať všetkým vám, ktorí sa zaujímate o rozvoj expozície nášho a vášho múzea a pomáhate nám s rozširovaním expozície o rôzne dobové vojenské artefakty. Tu by som sa taktiež veľmi rád obrátil na vás priatelia – ak sa u vás nachádzajú zvyšky vojenských rovnošiat alebo výstroje, venujte tieto, prosím, nášmu a vášmu múzeu.
 
Tešíme sa na vaše návštevy tak, ako to bolo pri úspešnej akcii „Noc v múzeu“. Aktuálna rekonštrukcia by mala prebiehať približne do konca mája tohto roka.
 
 
Ľubo Krampl
Predseda Zväzu a MO č. 11 Rača
Zväz vyslúžilých vojakov generála
Milana Rastislava Štefánika SR




Pamätná sieň ZVV – časť expozície venovaná obdobiu ČSĽA


Vitrína s exponátmi z obdobia rokov 1876 - 1914


Vitríny s historickými zástavami a stuhami


Exponáty z rokov 1890 - 1930


Historické tablá ZVV
Historická zástava ZVV Račištorf


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára